14-11-2019

Mine tavse og usynlige formødre

 Jeg har længe gået med en ide om at lave fortællinger om tavshed og usynlighed – enten i form af en bog eller en fortælleforestilling. Ideen udspringer af den arv af usynlighed tavshed, som jeg føler, at jeg har arvet fra kvinderne i min familie. Mændene i min familie kender jeg langt bedre, og jeg kender mange af deres fortællinger, mens mine formødre føles som en tung, tavs skygge, hvis fortællinger jeg ikke kan få fat i. Min ide har således sit udspring i mit personlige liv, men jeg håber, at arbejdet med mine formødres fortællinger også vil kunne åbne op for almene betragtninger om synlighed kontra usynlighed, tavshed og det at have en stemme.

 Længslen efter min mors stemme

I foråret deltog jeg i en workshop med titlen Mothers and Daughters. Det vigtigste jeg kom i kontakt med under workshoppen var denne sætning: Jeg er datteren, som savner min mors stemme. Sætningen ramte ned i en årelang længsel i mig. En længsel efter at kende mine formødre, hvis historier jeg ikke kender, og hvis stemmer forekommer mig meget tavse og næsten ikke eksisterende. Hvem var de? Hvilke drømme og længsler har de haft, og hvorfor var de så tilsyneladende tavse?

 Detektivarbejde og fantasi

Efter min farmors død i maj måned i år, er den sidste nulevende af mine formødre min mor, så jeg har ikke mange muligheder for at stille opklarende spørgsmål. Jeg føler således, at jeg i høj grad skal i gang med et større detektivarbejde i et forsøg på at finde frem til konkret fakta om mine formødre, men at jeg i lige så høj grad må tage fantasien i brug, og forsøge at forestille mig deres liv. Mærke efter i krop og sjæl, hvor jeg kunne have en forbindelse med dem hvorigennem jeg kan høre deres stemmer. Som når jeg, danseglad som jeg er, danser til den lyse morgen, og føler en stærk forbindelse til min oldemor, som efter signede skulle have elsket at danse som ung :-)

Det eneste konkrete materiale jeg på nuværende tidspunkt har, er min mormors erindringer, som hun nedskrev i 1992, da jeg var 12 år gammel. Erindringerne beskriver hendes barndom og ungdom fra 1914 – til ca. 1938, hvor hun blev gift med min morfar. Næste blogindlæg vil handle om min mormor, og om hvad jeg mon kan finde ud af om hende.